Powered by Invision Power Board



  



  Reply to this topicStart new topicStart Poll

> Винные пробки
alibied
Отправлено: Апр 30 2015, 14:38
Quote Post


Пользователь
**

Группа: Модераторы
Сообщений: 26
Пользователь №: 36
Регистрация: 8-Декабря 14
Из: Минск
Статус: Offline

Репутация: 0




Вже в Стародавній Греції укупорюванню судин з вином приділяли виняткову увагу. Найвищим мистецтвом в цьому, відповідно до грецької міфології, володів бог Гермес. Будучи покровителем подорожніх, торговців і... злодіїв, він до того ж міг так майстерно закупорити посудину, що з нього нічого не зникала навіть після довгого часу. Недарма хороша закупорювання на честь Гермеса досі називається у нас герметичною.

Якісна пробка - одне з головних умов для збереження вина, розлитого в пляшки. У більшості випадків сучасні винопроизводители для закупорювання вин застосовують пробки, виготовлені з кори коркового дуба. Взагалі-то коркові пробки вперше стали використовувати ще римляни і фінікійці для закупорювання глечиків і амфор. Але потім до XVII століття коркову пробку не застосовували, поки широкого поширення не отримала скляна пляшка.

Виробництво коркової пробки - процес досить тривалий. Кору з дерев зрізають в липні-серпні і залишають сохнути на 6-7 місяців. Після цього фахівці відбирають кору, придатну для виробництва пробок, і варять протягом години. Потім розпускають кору на смуги, з яких вирубують пробки, після чого їх сортують, миють і дезінфікують. Перед розливом вин пробки розмочують у гарячій воді і вимивають у вині, спирті або коньяку. Після закупорювання пляшку кладуть на бік так, щоб вино покривало всю внутрішню частину пробки. У такому положенні пляшки здатні лежати роками. Взаємовідносини пробки з вином можна порівняти з любов'ю. Причому результат непередбачуваний. "Любов" може тривати десятиліттями, і, якщо вона справжня, пробка завжди буде того ж кольору, що і в день "весілля", тобто розливу. Якщо ж пробка потемніла, зсохнулася, покрилася плямами, значить, "любов" померла, і зберігати вино далі, тим більше пити його, не варто... В будь-якому випадку передбачити заздалегідь, як складуться відносини пробки і вина, не візьметься ніхто...

Сучасна індустрія виробництва коркової пробки зародилася в іспанській Каталонії. Зараз її основним світовим виробником є Португалія. Під плантації коркового дуба в цій країні зайняті 670 тисяч гектарів землі. Коркову пробку виробляють також в Іспанії (480 тисяч гектарів), Алжирі (394 тисячі гектарів), Марокко (325 тисяч гектарів), Франції (96800 гектарів), Тунісі (94600 гектарів), Італії (85800 гектарів), США і Японії. З моменту посадки жолудя проходить 15 років, перш ніж з дуба зрізують кору в перший раз. Але перший зріз для виробництва пробки не використовують - придатний тільки наступний шар, який наросте лише через 9 років! Пробкові дуби живуть в середньому 170 років, причому ніж дерево старше, тим краще воно дає сировину.

Якість коркової пробки має дуже важливе значення в винопроизводстве. Спеціальні машини класифікують пробки за кількістю часу на одиницю поверхні і вибраковують ті, що мають наскрізні отвори. Пробки найвищої якості називають натуральними, їх використовують для кращих вин світу. Інші пробки кольматируют, тобто "припудрюють" пробкової пилом, і вони називаються кольматированными. Крім того, є пробки "агломеровані, виготовлені з натуральної коркової крихти, склеєні спеціальним клеєм. Більше 3 відсотків вироблених у світі вин відбраковуються з-за проблем з пробкою. Відчувається серйозний дефіцит високоякісної коркової пробки, і ціна її зростає. Пробки для закупорювання елітних вин коштують у п'ять разів дорожче агломерованих, які часто не забезпечують необхідної якості. Тому все більше застосування, особливо в сегменті вин вартістю до 20 доларів США, знаходять штучні пробки, виготовлені з високотехнологічних матеріалів. Вони мають ряд безперечних конкурентних переваг (не протікають, не зсихаються, не надають вину сторонніх запахів, не кришаться) і використовуються виноробами Австралії, ПАР, Болгарії, Чилі та багатьох інших країн.

Практично навпіл розділилися в 2000 році голоси учасників традиційного опитування авторитетного журналу Wine Spectator при відповіді на питання: "чи Треба переходити з коркової пробки на синтетичну?". Про зростаючу популярність штучних пробок свідчать багато фактів: відома у світі компанія Supreme Corq в 2001 році виробила понад 100 мільйонів синтетичних пробок для 600 виноробень різних країн, американська Neocork Technologies - 100 мільйонів для клієнтів у США, а Nomacorc -400 мільйонів для зарубіжних партнерів. За деякими даними, приблизно 8 відсотків вин, що випускаються США, мають синтетичну пробку, в інших винопроизводящих країнах цей показник досягає 4 відсотків.
PMEmail PosterUsers Website
Top
0 Пользователей читают эту тему (0 Гостей и 0 Скрытых Пользователей)
0 Пользователей:

Topic Options Reply to this topicStart new topicStart Poll


 


Текстовая версия